V Chorzówě jsme byli opět vidět

logozlinaAtletický klub ve Zlíně má dlouholetou spolupráci s atlety polského družebního města Chorzów. I v tomto roce došlo k vzájemné návštěvě, a to nejprve ve Zlíně a poté ve dnech 29. – 30. 8. 2014 v Chorzówě.

Atleti TS AKS Chorzów pořádají tradiční atletický mítink jednak pro mládež do 15 let – nazvaný O pohár prezidenta města Chorzówa, jednak pro atlety ostatní, nazvaný Memoriál Pawla Kozubka a Otýlie Kalužové. Závody jsou sledovanou akcí v celém polském Slezsku a zúčastnilo se přes 200 závodníků.

Vedoucím sportovní výpravy zlínských atletů byl trenér Martin Janiš, pomocníky mu byli další trenéři Mgr. Lubomír Heneš a Jan Mušínský. Atletů cestovalo celkem 16 z toho 10 do 15ti let a 6 ve věku do 18ti let.

Ubytování bylo ve velmi pěkném hotelu v sousedství Slezského stadionu, kde se konalo ME v kopané. Strava bezproblémová ke spokojenosti všech zúčastněných.

První den nás pořadatelé vzali na prohlídku zdejšího skanzenu. Byla to historická slezská vesnice ve stylu nám dobře známého skanzenu v Rožnově pod Radh. Průvodkyni nám dělala polská reprezentantka – velmi příjemná – Agniezska Gortel. Jmenovaná mimochodem startovala i ve Zlíně a 4x zvítězila v tradičním běhu „Přes valašské kotáry – běh Zlínem“. Spolu s námi se mítinku i prohlídky uvedeného skanzenu zúčastnili také atleti z Francie. S nimi a s hostiteli jsme pak strávili příjemný večer.

Druhý den se konal zmíněný mítink. Z našich atletů se výrazně prosadil především Šimon Hána, který zvítězil v kategorii žactva v běhu na 100 m a ve skoku dalekém, dále žákyně Tereza Hromadníková – vítězka rovněž ve skoku dalekém dívek. V kategorii 16 a více let zvítězil v běhu na 800 m Václav Staněk a v ženské kategorii na téže trati získala Markéta Škaldová 2. místo. Kromě těchto skvělých výsledků jsme získali řadu dalších pěkných umístění.

Zlínští atleti v Chorzówě byli „vidět“ a dobře reprezentovali, jak naše město, kterému děkujeme za finanční podporu při organizaci této sportovní akce, tak i svůj zlínský klub. Rozhodně se těšíme na další společné sportovní akce s tímto polským klubem.

Ve Zlíně dne 15. 9. 2014

Martin Janiš
vedoucí výpravy AK Zlín

print